Από τον θεατρικό οργανισμό «Πολιτισμικός Νότος»  (για ηλικίες 13-17)

Το θέατρο, όπως άλλωστε και το παιχνίδι, συνδέεται με την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί, να κατανοήσει τον κόσμο και να εκπληρώσει τις επιθυμίες του μέσα σε αυτόν. Λειτουργεί παιδαγωγικά ως μέσο έκφρασης και γνώσης, επικοινωνίας και ενσυναίσθησης. Καλλιεργεί την προφορική γλώσσα, τη γλώσσα του σώματος, τη σχέση με το χώρο και το χρόνο, ενισχύει την ατομική έκφραση, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στη λειτουργία της ομάδας προϋποθέτοντας τη διάθεση επικοινωνίας και ομαδικού πνεύματος.
Το παιχνίδι με κίνηση, το αυθόρμητο «παίξιμο» μάς φέρνει σε επαφή με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με το περιβάλλον μας. Παίζουμε για να έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς να γνωρίζουμε τον κόσμο και να του δίνουμε σημασία. Παίζουμε με σκοπό να έρθουμε σε στενότερη επαφή με τη ζωή. Το παιχνίδι είναι η ίδια η μάθηση, ενεργώντας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους ανθρώπους. Η πραγματική αξία του παιχνιδιού έγκειται στο γεγονός ότι η σκέψη, το συναίσθημα και η δράση είναι άμεσα συνδεδεμένα.
Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ελεύθερη έκφραση του παιδιού που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κανόνων ή κάποιου κώδικα επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και με μέσο έκφρασης το σώμα τους οδηγούνται στον κόσμο της δημιουργίας με τρόπο ενεργητικό, επικοινωνιακό και εκφραστικό. Μαθαίνουν αυτοσχεδιάζοντας, γνωρίζουν την ομορφιά του σώματος, του λόγου, του ρυθμού και της μουσικής, Η ιδιαίτερη αυτή μορφή έκφρασης και επικοινωνίας στηριζόμενη στην παιγνιώδη διάθεση, στον αυθορμητισμό και την αλήθεια των παιδιών καλλιεργεί και απελευθερώνει τη φαντασία, ενθαρρύνει και ενισχύει την αυτενέργεια και εν τέλει συμβάλλει καθοριστικά στη διανοητική, ψυχοκινητική και κοινωνική ανάπτυξη και ολοκλήρωση του παιδιού. Ως εναλλακτική εκπαιδευτική παρέμβαση παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν με τρόπο βιωματικό και ενεργά στις δραστηριότητες, να βιώσουν πρωτόγνωρες και μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν μάθηση, παιχνίδι, φαντασία, τέχνη, λόγο, κίνηση και δραματοποίηση. Ταυτόχρονα τούς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν, να φανταστούν χωρίς όρια, να ριψοκινδυνεύσουν και να ρισκάρουν χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν, να προσποιηθούν, να προτείνουν, να παρατηρήσουν, να επικοινωνήσουν, να προσπαθήσουν ξανά χωρίς να φοβούνται ότι κρίνονται, αξιολογούνται, ελέγχονται ή κινδυνεύουν να απορριφθούν.

 


Ενημερωθείτε πρώτοι για τις Εκδηλώσεις μας